Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ελιά /Ελαία - Olea


Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ. Ελαία, Olea) είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών (Oleaceae), το οποίο συναντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα. Ο καρπός του ονομάζεται επίσης ελιά και από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. Η ελιά υπήρξε το σύμβολο της θεάς Αθηνάς.

 

 

Ιστορία

Η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους, και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η
Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη.
Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο. Την μετέφεραν είτε Έλληνες άποικοι είτε Φοίνικες έμποροι. Όπως αναφέρει ο Πλίνιος, κατά το 580 π.Χ, ούτε το Λάτιο ούτε η Ισπανία ούτε η Τύνιδα γνώριζαν την ελιά και την καλλιέργειά της.

Ελιά
Δέντρο ελιάς
Δέντρο ελιάς
Συστηματική ταξινόμηση

Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Χοιραδιώδη (Scrophulariales)
Οικογένεια: Ελαιοειδή (Oleaceae)
Γένος: Ελαία (Olea)


Η απολυτη Ελληνικη Υπερτροφη!

 alt
Η ελια θεωρειται σημερα η πληρεστερη τροφη στον κοσμο.
  Στην αρχαια Ελλαδα, ο Σολων ιδρυσε νομο για την προστασια αυτου του υπεροχου δεντρου. Οι Ρωμαιοι ηταν αυτοι που πρωτοι καθιερωσαν την εξαγωγη του λαδιου με τη μεθοδο της ψυχρης συνθλιψης.
  Σημερα ειναι γνωστο οτι το μυστικο υγειας της μεσογειακης διατροφης βρισκεται στην καταναλωση κυριως της ελιας. Η ελια θεωρειται θαυματουργο φρουτο και μπορει να χαρισει υγεια, ευτυχια και μακροβιοτητα, μονο σε οσους ξερουν να την απολαμβανουν στην αγνοτερη, ανεπεξεργαστη μορφη της.
 Ποσοι ομως Ελληνες γνωριζουν πραγματικα πως πρεπει να τρωγεται η ελια, ποτε να συλλεγεται και πως να συντηρειται?
Η ομαδα της VEGAN HELLAS, αναζητωντας χρονια την ιδανικη ελια και παροτρυνοντας δεκαδες παραγωγους να ακολουθησουν τις συμβουλες της οσον αφορα το καταλληλο χρονο συγκομιδης της και τον αγνοτερο τροπο συντηρησης της, ειναι στην ευχαριστη θεση να μοιραστει μαζι σας την τελειοτερη τροφη του ανθρωπου σημερα!
Επιτελους στην Ελλαδα η ΠΡΩΤΗ εντελως αναλατη ελια ποικιλιας Καλαμων! Απολυτως ανεπεξεργαστη, ξεπικρισμενη για 20 ημερες μεσα σε νερο πηγης και το σημαντικοτερο ολων, μαζεμενη σε σταδιο τελειας ωριμανσης πανω στο δεντρο.
Η ελια θεωρειται:
- το φρουτο με τα περισσοτερα μεταλλικα αλατα
- το φρουτο με το περισσοτερο ασβεστιο
- πλουσια σε μαγνησιο
- αλκαλικο φρουτο
- πλουσια σε βασικα αμινοξεα
- πλουσια σε μονοακορεστα βασικα λιπαρα οξεα-Ω9
- γεματη με λιποδιαλυτες βιταμινες Α και Ε
- αφθονη σε αντιοξειδωτικα
Η ελια εχει την ικανοτητα να διαλυει την τοξικη βλεννα στο ανθρωπινο σωμα περισσοτερο απο οποιοδηποτε αλλο φρουτο!
Στο κλασσικο βιβλιο της φυσικης υγεινης του ARNOLD EHRET-THE MUCUSLESS DIET HEALING SYSTEM, αναφερεται πινακας, με βαση τη σειρα προτεραιοτητας ορισμενων τροφων, οσον αφορα τη δυνατοτητα τους να απορροφουν και να αποβαλλουν τοξικη βλεννα και καταλοιπα μαγειρεμενης τροφης απο το ανθρωπινο σωμα. Σε αυτον τον πινακα λοιπον, η ελια κατατασσεται πρωτη μεταξυ δεκαδων τροφων με ενα σκορ 30,56, με τα συκα να ακολουθουν ως δευτερα με σκορ 27,81. Για να καταλαβετε τη θεραπευτικη δυναμη της ελιας, ενδεικτικα αναφερεται οτι το πορτοκαλι, γνωστο σε ολους για την απεκκριτικη δυνατοτητα του, ακολουθει ως τριτο στη λιστα με σκορ μολις 09,61!
Η ελια θεωρειται ιδανικη τροφη για οσους εχουν προβληματα υψηλης χοληστερολης, υψηλες τρανσαμινασες, αιμορροιδες, πονοκεφαλους, λευχαιμια κ.α., οπως και για αθλητες, για χειρονακτικα εργαζομενους και κυριως για χορτοφαγους και ωμοφαγους που θελουν να αυξησουν το μυικο ιστο τους.
Συνδιαζεται αριστα με χυμο λαχανικων ή πρασινη σαλατα. Ενα απο τα καλυτερα φυσικα αναβολικα για μποντι μπιλντερς.
 Η συνιστωμενη ημερησια δοση ειναι 10-20 ελιες μεσημερι ή βραδυ.
 Η απολυτη Ελληνικη Υπερτροφη!

Είδη και ποικιλίες

Είναι δέντρο αειθαλές, έχει φύλλα αντίθετα, λογχοειδή, δερματώδη, σκουροπράσινα στην άνω επιφάνεια και αργυρόχροα στην κάτω. Τα άνθη της είναι λευκωπά, μονοπέταλα και πολύ μικρά, σχηματίζουν ταξιανθία βότρυος και εμφανίζονται προς το τέλος Μαΐου, ενώ ο καρπός ωριμάζει και συλλέγεται κατά τα τέλη του φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα. Ο κορμός της ελιάς είναι οζώδης και καλύπτεται από τεφρόφαιο φλοιό.
Το γένος Olea περιλαμβάνει τα εξής είδη και ποικιλίες:
  • Ελαία η αγρία (Olea sylvestris), κοινώς αγρελιά ή αγρελίδι
  • Ελαία η ευρωπαϊκή (Olea europaea) ή κοινή, το συνηθέστερα καλλιεργούμενο είδος ανά τον Κόσμο
  • Ελαία η αιολόκαρπος (Olea aeolocarpus)
  • Ελαία η ηδύκαρπος (Olea nigra dulcis)
  • Ελαία η ισπανική (Olea hispanica)
  • Ελαία η κρανιόμορφος (Olea craniomorpha), κοινώς σουβλολιά
  • Ελαία η εκκρεμής (Olea pendula), κοινώς κρεβατοελιά
  • Ελαία η κωνική (Olea conica) κοινώς ελιά σαλωνίτικη
  • Ελαία η λευκόκαρπος (Olea leucocarpa)
  • Ελαία η μακρόκαρπος (Olea macrocarpa), κοινώς αετονυχολιά
  • Ελαία η μικρόκαρπος (Olea microcarpa), κοινώς λιανολιά ή λαδοελιά
  • Ελαία η μαστοειδής (Olea mamillaris), κοινώς λιάστρος
  • Ελαία η πρώιμος (Olea precox), κοινώς καλοκαιρίδα
  • Ελαία η σαλέρνιος (Olea salerniensis), κοινώς γαϊδουρολιά
  • Ελαία η στρεπτή (Olea contorta), κοινώς στριφτολιά
  • Ελαία η στρόγγυλος (Olea rotunda virida)
  • Ελαία η υποστρόγγυλος (Olea subrotunda)
  • Ελαία η σφαιρική (Olea sphaerica)
  • Ελαία η υπόχλωρος (Olea virida)
Σε μερικές απ' αυτές τις ποικιλίες, με ορθολογική επιλογή, έχει επιτευχθεί μεγαλύτερη απόδοση σε ελαιόλαδο χάρη σε μια αξιόλογη σμίκρυνση του πυρήνα προς όφελος της σάρκας.
Η ελιά ευδοκιμεί σε κλίματα εύκρατα χωρίς ακρότητες θερμοκρασίας (με μέση ετήσια θερμοκρασία 16οC) και υγρασίας, για αυτό είναι ευρύτατα διαδεδομένη στη μεσογειακή ζώνη (όπως στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Τουρκία, την Αλγερία και αλλού). Ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές του κόσμου, αρκεί η θερμοκρασία να μη κατέρχεται πολύ και για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάτω από το μηδέν. Γι' αυτό και ιδιαίτερα κατάλληλες περιοχές για την καλλιέργειά της είναι οι παραθαλάσσιες. Τα δένδρα φυτεύονται σε ευθείες σειρές ή σε ρομβοειδείς διατάξεις. Ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα του εδάφους η απόσταση μεταξύ των σειρών κυμαίνεται από 7 έως 20 μέτρα. Η περιοχή στην οποία καλλιεργούνται ελαιόδενδρα ονομάζεται "ελαιώνας".







http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%B9%CE%AC

1 σχόλιο:

  1. Μπορείτε να σχολιάζετε ανώνυμα ή επώνυμα κάθε ανάρτηση.Πείτε μας την γνώμη σας, ρωτήστε ή δώστε την δική σας πληροφορία - εμπειρία.

    (Αν ασχολείστε επαγγελματικά και πουλάτε φυτά, μπορείτε να δώσετε λινκ κ πληροφορίες για την επιχείρηση σας)

    Γίνετε αναγνώστες μέσω FACEBOOK, TWITTER ή GOOGLE

    ΑπάντησηΔιαγραφή