Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Κουρκούμη ή κουρκουμάς - curcuma

Αλλιώς: κιτρινόριζα (Turmeric) ή χρυσόριζα!
Η κουρκούμη είναι καρύκευμα. Είναι η αστραφτερή κίτρινη σκόνη που προέρχεται από το θρυμματισμό του ξερού κοτσανιού του φυτού curcuma longa – τροπικός πολυετής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας και τον συναντάμε κυρίως στην Ινδία και την Ινδονησία. Η κουρκούμη θεωρείται ιερό φυτό στις χώρες αυτές ιδιαίτερα στην Ινδία όπου για μεγάλο διάστημα κατείχε σημαντική θέση στην κοινωνική, πολιτιστική και θεραπευτική παράδοση. Επίσης κατέχει διακεκριμένη θέση στην ινδική ιατρική παράδοση, την Αγιουβέρδα μια και θεωρείται τροφή με ιδιότητες που καθαρίζουν τον οργανισμό και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών ανωμαλιών, πυρετού, φλεγμονών, αρθρίτιδας, ηπατικών νόσων. Η κουρκούμη χρησιμοποιείται και στην κινέζικη και τη θιβετιανή παραδοσιακή ιατρική.
Στην αρχαιότητα οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την κουρκούμη για να βάφουν τα ρούχα τους κίτρινα, ενώ οι βαφείς του μεσαίωνα τη αναμείγνυαν με το
λουλακί (βαθύ γαλάζιο) για να εξασφαλίσουν μια όμορφη πράσινη απόχρωση. Σήμερα η κουρκούμη – κρυμμένη πίσω από τον κωδικό “Ε100″  χρησιμεύει ως για να δίνει στη μουστάρδα το κίτρινο της χρώμα.

Η λατινική ονομασία του φυτού κουρκούμη, curcuma longa, προέρχεται από την αραβική λέξη kurkum που σημαίνει σαφράν- κρόκος. Η κουρκούμη είναι επίσης γνωστή ως ινδικό σαφράν ή κίτρινη πιπερόριζα στα κινέζικα. Η λέξη turmeric που χρησιμοποιείται στα αγγλικά για την καυρκούμη προέρχεται από τον παλιό απαρχαιωμένο γαλλικό όρο terre – merite, ο οποιός προέρχεται με τη σειρά του από τον λατινικό όρο terra merita, δηλαδή “αξιέπαινη γη” πιθανόν επειδή η αλεσμένη κουρκούμη μοιάζει με πολύτιμες ορυκτές χρωστικές ουσίες όμοιες με την ώχρα.
Η κουρκούμη δεν πρέπει να συγχέεται με το κάρυ το οποίο δεν αποτελεί ξεχωριστό καρύκευμα αλλά είναι μείγμα που παρασκευάζεται από 20-30% κουρκούμη αναμειγμένη με κόλιαντρο,κύμινο κάρδαμο και διάφορα είδη πιπεριών.
Ο κουρκουμάς, είναι η φυσική κορτιζόνη χωρίς τις παρενέργειες της. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX-2 οι οποίοι, περιέχονται και στα φαρμακευτικά παυσίπονα, που συστήνονται κατά του πόνου.

Curcuma
Curcuma zedoaria
Scientific classification
Kingdom: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Monocots
(unranked): Commelinids
Order: Zingiberales
Family: Zingiberaceae
Subfamily: Zingiberoideae
Tribe: Zingibereae
Genus: Curcuma
L.

Species: http://en.wikipedia.org/wiki/Curcuma

Θεραπευτικές ιδιότητες:

- Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση
- Όταν συνδυάζεται με κουνουπίδι προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη
- Μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση μεταστάσεων σε πολλές μορφές καρκίνου
- Ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς
- Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης
- Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
- Μειώνει τον κίνδυνο της παιδικής λευχαιμίας
- Βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων
- Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος
- Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες
- Κατά της αναιμίας
- Κατά της διάρροιας
- Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τραυμάτων, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
- Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία  για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής

Σε πνευματικό επίπεδο, ο κουρκουμάς θεωρείται ότι προάγει τη θεϊκή ενέργεια και την ευημερία, καθαρίζει τα τσάκρας και το αιθερικό σώμα και χρησιμοποιείται κατά κόρον απ΄όσους ασχολούνται με τη γιόγκα.

Τον κουρκουμά το βρίσκουμε πολύ εύκολα σε όλα τα μαγαζιά με μπαχαρικά και σε κάποια εξιδικευμένα σούπερ μάρκετ. Διατίθεται επίσης σε μορφή συμπληρώματος διατροφής σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε ορισμένα φαρμακεία. Γιατί λοιπόν να μη τον προσθέσουμε από σήμερα στη διατροφή μας;


Συστατικό του κάρυ φαίνεται να μειώνει τις ηπατικές βλάβες

Μια ουσία που περιέχεται στο ινδικό μπαχαρικό κάρυ φαίνεται να επιβραδύνει την ηπατική βλάβη που οδηγεί σε κίρρωση του ήπατος, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Gut.
Οι Αυστριακοί επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη, βρήκαν ότι η χορήγηση κουρκουμίνης (συστατικό του μπαχαρικού) σε ποντίκια μείωσε τους τύπους φλεγμονής που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη των ηπατικών κυττάρων και ουλές στο ήπαρ.
Καθώς προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η κουρκουμίνη, που χαρίζει στο μπαχαρικό το χαρακτηριστικό του φωτεινό κίτρινο χρώμα, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενδέχεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση νόσων, οι ερευνητές αποφάσισαν να βρουν εάν η κουρκουμίνη θα μπορούσε να επιβραδύνει τη βλάβη που προκαλείται από την προοδευτική φλεγμονώδη ηπατοπάθεια, συμπεριλαμβανομένων δύο νόσων που ονομάζονται πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα και πρωτοπαθής χολική κίρρωση.
Και οι δύο αυτές παθήσεις, που μπορούν να πυροδοτηθούν από γενετικά σφάλματα ή αυτοάνοση νόσο, προκαλούν φλεγμονή, δημιουργία ουλών και απόφραξη των χοληφόρων πόρων και μπορούν να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμη και τελικά θανατηφόρο κίρρωση του ήπατος, εξηγούν οι επιστήμονες.
Ο Michael Trauner από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Graz και οι συνάδελφοί τους ανέλυσαν δείγματα ιστού και αίματος από ποντίκια με χρόνια ηπατική φλεγμονή πριν και μετά την προσθήκη κουρκουμίνης στη διατροφή τους για τέσσερις ή οκτώ εβδομάδες.
Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι η κουρκουμίνη μείωσε σημαντικά την απόφραξη των χοληφόρων πόρων και περιόρισε τη βλάβη των ηπατικών κυττάρων και τη δημιουργία ουλών στο ήπαρ, επηρεάζοντας τις χημικές οδούς σηματοδότησης που συμμετέχουν στη φλεγμονή.
Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, επισημαίνουν οι ερευνητές, η κουρκουμίνη φαίνεται να επηρεάζει «αρκετά διαφορετικά τμήματα της φλεγμονώδους διαδικασίας και ενδεχομένως να μπορεί να προσφέρει στο μέλλον μια νέα θεραπευτική επιλογή».
Πηγή: Reuters

Βιταμίνη D και κουρκουμάς μπορεί να βοηθούν στο Αλτσχάιμερ

Η βιταμίνη D και το ινδικό μπαχαρικό κουρκουμάς ή κουρκούμη (turmeric) ενδέχεται να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να απαλλάξει τον εγκέφαλο από τις πλάκες β-αμυλοειδούς που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές.
Η μελέτη των ερευνητών, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer's Disease, έδειξε ότι οι ιδιότητες της βιταμίνης D3 μόνης και σε συνδυασμό με φυσική ή συνθετική κουρκουμίνη, συστατικό του μπαχαρικού κουρκουμά, ενδέχεται να βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ.
Η επιστημονική ομάδα απομόνωσε μονοκύτταρα, που μετατρέπονται σε μακροφάγα, τα οποία «καθαρίζουν» τον οργανισμό από περιττές ουσίες, και στη συνέχεια επώασε τα μακροφάγα με βιταμίνη D3, φυσική ή συνθετική κουρκουμίνη και β-αμυλοειδές.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα συνθετικά κουρκουμινοειδή ενίσχυσαν τη δέσμευση του β-αμυλοειδούς στα μακροφάγα και ότι η βιταμίνη D διέγειρε την πρόσληψη και απορρόφηση β-αμυλοειδούς στα μακροφάγα.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η έρευνα είναι ακόμη πρώιμη και δεν μπορεί επί του παρόντος να συσταθεί δοσολογία των δύο ουσιών.
Πηγή: United Press International


Συστατικό του κουρκουμά «σκοτώνει» καρκινικά κύτταρα


Το ινδικό μπαχαρικό κουρκουμάς ή κουρκούμη (turmeric) που δοκιμάζεται ήδη ως θεραπεία για την αρθρίτιδα και την άνοια, φαίνεται ότι έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς επιστήμονες αναφέρουν ότι εργαστηριακά τεστ έδειξαν ότι μπορεί να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα του οισοφάγου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της Dr Sharon McKenna και της ομάδας της, που δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Cancer, η κουρκουμίνη -ένα συστατικό του κουρκουμά- θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν νέες αντικαρκινικές θεραπείες.
Στα εργαστηριακά τεστ που διεξήχθησαν, η κουρκουμίνη όχι μόνο άρχισε να καταστρέφει η ίδια καρκινικά κύτταρα εντός των πρώτων 24 ωρών, αλλά επιπλέον πυροδότησε και την απόπτωση (αυτοκαταστροφή) καρκινικών κυττάρων.
«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δείχνουν ότι κάποια φυσικά συστατικά του κουρκουμά θα μπορούσαν στο μέλλον να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο του οισοφάγου», δήλωσε η Dr Lesley Walker, υπεύθυνη ενημέρωσης για τον καρκίνο του οργανισμού Cancer Research UK.
Τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% από τη δεκαετία του '70, συμπλήρωσε η Dr Walker, αύξηση που θεωρείται ότι συνδέεται με τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, πρόσληψης αλκοόλ και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Πηγή: BBC News



Πως και που τον χρησιμοποιούμε:

- Όταν βράζουμε ζυμαρικά ή ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζουμε
- Αισθανόμαστε το κρυολόγημα να πλησιάζει ή είμαστε ήδη κρυωμένοι; Σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά και ένα κουταλάκι μέλι.  Το πίνουμε ζεστό μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.
- Στο ψάρι φιλέτο – όπως η πέρκα, προσθέτουμε λίγο κουρκουμά
- Σε όλες τις ομελέτες. Δίνει γεύση και ωραίο χρώμα
- Στο μπριάμ ή στα ψητά λαχανικά και πατάτες ταιριάζει καταπληκτικά η γεύση του κουρκουμά
Εξωτερική χρήση:
- Αναμείξτε κουρκουμά με λίγο χυμό λάιμ μέχρι να γίνει μία πάστα, και τρίψτε το πάνω στις δυσχρωμίες του δέρματος ή στα σημάδια της ακμής. Αφήστε το για περίπου 20 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
Η περιοχή που θα το απλώσετε ίσως να πάρει μία κίτρινη απόχρωση, η οποία όμως φεύγει με το πλύσιμο. Γι αυτό είναι καλύτερα να κάνετε τη θεραπεία αυτή το Σαββατοκύριακο.
- Η καύση κουρκουμά απομακρύνει τα κουνούπια

ένα πολύ νόστιμο και
εξαιρετικά θεραπευτικό ρόφημα με
ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες

# βράζουμε δύο (2) φλιτζάνια νερό
# μόλις βράσουν προσθέτουμε
# μισό κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
# μισό κουταλάκι κουρκούμι σκόνη
# σιγοβράζουμε για 10 λεπτά
# σουρώνουμε το ρόφημά μας σε μια κούπα
# προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου
ή
πετιμέζι
ή
μέλι και
# το χυμό από μισό λεμόνι
# ανακατεύουμε πολύ καλά και το πίνουμε ζεστά

 ****
Η αναλογίες είναι εντελώς ενδεικτικές, κάντε το ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
  • 3 φλιτζάνια πλήρες γάλα
  • 1 ½ κουταλάκια κουρκουμά
  • ½ κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι κάρδαμο, πιπέρι καγιέν
  • Γαρίφαλο
  • Ένα ξυλάκι κανέλα ή ½ κουταλάκι σκόνη
  • Μέλι
Βάλτε τα συστατικά σε ένα κατσαρολάκι και ζεστάνετε αργά το γάλα, χωρίς να βράσει. Προσθέστε μέλι στα φλιτζάνια. Τέλος!

 ****
Οι ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά πολλαπλασιάζονται όταν τον χρησιμοποιούμε μαζί με μαύρο πιπέρι

Ο κουρκουμάς δε θα πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Αγορά:







www.humanspace.gr
www.ofono.gr
en.wikipedia.org/

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα σας,
    Διάβασα σε άρθρο στο διαδίκτυο ότι ο κουρκουμάς δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε περίπτωση που έχουμε αναιμία και σε περιπτώσεις ορμονολογικών προβλημάτων, διότι λειτουργεί ως οιστρογόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή